İnce Memed 1


Merhaba Değerli Kitap Okurları
İnce Memed Serisi Yaşar Kemal'in 39 yılda yazmış olduğu 4 kitap'tan oluşuyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Çukurova'da geçiyor. Köy yaşamını, ağalığı, yoksulluğu, cahilliği, tarımı, Anadoluyu, eşkıyalığı anlatıyor. 

İnce Memed yetim kalmış bir yavru.Anası ile ağaya hizmet ediyor. İnce Memed yiğit,çalışkan,biraz yaramaz, kabına sığmayan bir çocuk. Sevdiceği Hatçesi'nin  ağanın yeğenine nişanlanması üzerine ağa ile girdiği mücadele anlatılıyor. Ağayı vurarak Hatçesini kaçırıyor. Eşkıyalara katılıyor. Zamanla yörenin en namlı, en merhametli, en iyi eşkıyası oluyor.  İnce Memed her zaman ezilmişin yanında, zalimin karşısında oluyor. İnce Memed Çukurova yöresi ile özdeşleşiyor. 

Daha önce bu kitabı okumadım diye çok pişmanım. Kitap gerçekten çok güzel. Anlatım olarak, hikaye bakımından, karakterler olarak çok iyi. Anadolu yöresini seviyorsanız tam size göre. Bizi bize anlatan nadide bir eser. Sayfa sayısı 430. İyi okumalar.

Not : Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi

Yorumlar